Geschiedenis

De oprichtingsvergadering werd gehouden op vr. 15 oktober 1926 in de toenmalige school aan de D.H. Keuperweg, de school van meester Koerselman. Aanwezig waren negen personen. Uit hun midden werd Hendrik Boland ("schoester") gekozen als voorzitter en Willem Beernink (fietsenmaker) als secretaris/penningmeester. Verdere bestuursleden werden de heren D.H. Bulsink en J. Keuper (Voornekamp). De contributie werd vastgesteld op 10 cent per lid, per week. De repetities werden gehouden in de school op de donderdagavond. Dirigent werd Hendrik Hofs. Het bijzondere was dat hij dat gratis deed! Hij bleef dirigent tot 1950. Wij nemen aan dat hij in latere jaren wel werd betaald voor bewezen dirigentdiensten. Ter bekostiging van aanschaf van een orgel (Hfl. 60,--) werd een eerste en tweede hypotheek afgesloten....

De "1e openbare uitvoering"van het koor was op wo. 14 maart 1928 in "Ons Huis" te Dinxperlo. Entree: 1e rang 60 cent, 2e rang 40 cent. Verder is bekend dat er in 1935 werd deelgenomen aan een zangersdag in Westendorp en een optreden bij de Kapel te Sinderen

Veel gegevens zijn helaas in de oorlogsjaren verloren gegaan.

In 1950 overleed dirigent Hendrik Hofs. Zijn neef Jan Hofs nam de dirigentenstok over en heeft dit gedaan tot 1956. Rond deze tijd werd ook een mannenkoor in Dinxperlo opgericht. Dit had helaas toch wel enig ledenverlies tot gevolg. In 1956 werd Willem Kleinhesselink dirigent en bleef dit tot 1985.

Een flinke aanwas van leden was het gevolg van een grote ledenwerfactie in 1965: in totaal toen 42 leden.

Oude foto 3

Aan het 40-jarig jubileum in 1966 werd meegewerkt door het jeugdkorps van Ps. 150 en  "De Ulftse Nachtegaaltjes".

Tijdens het jaarlijks concert werd in 1981 Willem Kleinhesselink gehuldigd voor zijn 25-jarig dirigentenjubileum. In september 1985 nam Wim Kempers het dirigeerstokje over van Willem Kleinhesselink. Onder zijn leiding werd op 16 en 17 febr. 1987 een LP uitgebracht. Dit naar aanleiding van het 60-jarig bestaan enkele maanden daarvoor. Het Heurns Mannenkoor werd op het orgel begeleid door Klaas Jan Mulder en sopraan Ineke Diersen verzorgde enkele soli.

Wim Kempers had in 1997 drie jubilea te vieren: 25 jaar dirigent van Chr. Gem. Zangver. "Vriendschap", IJzerlo, 25 jaar dirigent Chr. Muziekver. "Crescendo", IJzerlo en 12 ½ jaar dirigent van ons koor. Op 3 sept. werd hij door ons koor in het zonnetje gezet.

Met een concert van populaire liederen op vr. 19 okt. 2001, een receptie een dag later en een kerkconcert in de Ontmoetingskerk in Dinxperlo op zo. 10 maart 2002 werd het 75- jarig jubileum in nieuwe kostuums luister bijgezet. Een speciale jubileumkrant werd uitgegeven! Het geheel werd georganiseerd door een speciaal daarvoor in het leven geroepen jubileumcommissie.

Het geplande schoolpleinconcert in juli 2002 en de komende feestavond werden afgelast toen bekend werd dat dirigent Wim Kempers ernstig ziek was. Helaas is hij aan de gevolgen hiervan in januari 2003 overleden, Een gevoelig verlies voor iedereen!

Van aug. 2002 t/m febr. 2004 is Valentin Jar onze dirigent geweest. In afwachting van een nieuwe, definitieve dirigent heeft daarna Arie Westerhof ons koor enkele maanden uit de nood geholpen. In sept. 2004 is onze huidige dirigent, Henk Peppelman, zijn loopbaan bij ons koor begonnen.

Op 22 november 2008 was er een groots concert in de R.K.-kerk aan de Allee te Dinxperlo met een volle kerkzaal (bijna 600 toehoorders). Op onze uitnodiging werd medewerking verleend door het St. Daniëlskoor  uit Moskou. Vier vocaal solisten zongen a capella klassieke Russische koor-, kerk- en volksmuziek.

Begin 2010 werden nieuwe, moderne kostuums, dit keer niet met vlinder maar met stropdas, aangeschaft.

In september 2013 heeft Harry Boontje de dirigeerstok overgenomen van Henk Peppelman en is Jarik de Graaff onze pianist

Bestuursleden door de jaren heen:

Voorzitters:

• Hendrik Boland, Hendrik te Grotenhuis, Johan Boland,Theodoor Lieverdink, Herman Keuper, Wim te Lindert, Gerrit Keuper, Gerrit Hengeveld, Herman Bussink, Gerrit Keuper, Herman Bussink.

Secretarissen:

• Willem Beernink, Johan Luijmes, Theodoor Lieverdink, Evert Velthorst, Han ter Horst, Gerrit Wensink, Henk Wisman, Henk Westerhof, Dick Keuper, Paul Dekker, Jan Westerhof.

Penningmeesters:

• Willem Beernink, Gerhard Kramp, Johan Hengeveld, Han Heinen, Hans Nusserlder, Jan Westerhof